قاچاق اکسیژن به عراق و افغانستان
به گزارش وبلاگ ارم گفتگو، عضو هیات نمایندگان اتاق گفت: با وجود ممنوعیت صادرات اکسیژن، این محصول همچنان به صورت غیرمجاز و با عناوینی، چون نیتروژن صادر می گردد.

به گزارش فارس، مهراد عباد با اشاره به اینکه مساله اصلی و مخاطره آمیز برای کارخانه های اکسیژن ساز، قطعی برق است گفت: کارخانه های فراوری اکسیژن، هوا را وارد دستگاه هایشان نموده و بر اساس یک فرایند، اکسیژن آن را جدا می نمایند. این دستگاه ها با برق کار می نماید و مواد اولیه آن هم هواست؛ بنابراین یکی از عوامل کلیدی فراوری اکسیژن برق است که متاسفانه در ماه های اخیر مدام با قطعی روبرو بوده است. مساله این است که فرایند شروع به کار دستگاه های فراوری اکسیژن پس از قطعی برق ممکن است تا یک روز به طول بیانجامد تا به راندمان مطلوب برسد؛ بنابراین با وجود قطعی های اخیر، راندمان این دستگاه ها بسیار کاهش پیدا نموده است.
وی اضافه کرد: این قطعی ها در عین حال به دستگاه ها هم لطمه می زند و در صورت وارد آمدن این آسیب، تکنولوژی و قطعات مورد احتیاج برای تعمیر این دستگاه ها در ایران وجود ندارد. بسیاری از دستگاه های اکسیژن ساز از نوع روسی است که سن آن ها به حدود پنج تا 7 دهه پیش باز می گردد.
مسائل تامین سیلندر های اکسیژن
وی بعلاوه به سختی های تامین سیلندر اکسیژن اشاره نمود و بیان داشت: سیلندر های مورد استفاده برای مخزن اکسیژن به وسیله واردات و فراوری داخل تامین می گردد؛ بر اساس ضوابطی که برای ثبت سفارش معین شده، فقط شرکت هایی می توانند نسبت به واردات این مخازن اقدام نمایند که در دو سال گذشته هم کالای مورد نظر را وارد نموده باشند.
این ضابطه سبب شد که در واردات سیلندر انحصار ایجاد گردد و اکنون تنها کسانی قادر به واردات این کالا هستند که در سال های پیش هم آن را وارد نموده اند و تعداد این شرکت ها بسیار اندک است. یعنی حدود یک یا دو شرکت در حال حاضر، 95 درصد واردات در این بخش را انجام می دهند.
وی اضافه کرد: البته ضابطه دیگری هم وجود دارد که به موجب آن کسانی که تا به امروز اقدام به واردات کالایی ننموده اند، می توانند تا سقف 500 هزار دلار آن کالا را وارد نمایند. با وجود این، بسیاری از شرکت ها از جمله شرکتی که من مدیریت آن را بر عهده دارم، سال گذشته توانست تنها حدود 5 سیلندر وارد کند و اکنون به ما اجازه می دهند که تنها همان 5 سیلندر را وارد کنیم. این انحصار سبب افزایش قیمت ها شده و به رغم افزایش تقاضا در خصوص این کالا، نه تنها واردات آن افزایش نیافته که دچار کاهش هم شده است.
این عضو هیات نمایندگان اتاق تهران با اشاره به اینکه ظرفیت فراوری سیلندر به وسیله فراورینمایندگان ایرانی هم پایین است، اضافه کرد: البته فراورینمایندگان ایرانی، بیشتر توان خود را به فراوری سیلندر CNG معطوف نموده اند. به این علت که رقابت با سیلندر های وارداتی برای آن ها بسیار سخت است. افزون بر این، فراوریات داخلی هم اغلب، کیفیت خوبی نداشته و این سیلندر ها در بازار مساله ایجاد نموده است. از این گذشته، به رغم تقاضای موجود، در سال های گذشته، پلنت های تازه فراوری اکسیژن وارد کشور نشده و همین مساله سبب شده که با وجود افزایش تقاضا، عرضه تغییری نکند.
عباد با بیان اینکه سیلندرفروش ها در دو سال گذشته، قیمت های خود را به میزان نامتعارفی افزایش دادند، ادامه داد: در شرایطی که کشور با کمبود سیلندر های اکسیژن روبرو است و به رغم احتیاج مبرم بیماران به این کالا، قیمت سیلندر ها تا 10 برابر نسبت به دو سال گذشته افزایش یافته است. یعنی قیمت یک سیلندر ده لیتری که در دو سال گذشته، حدود 300 هزار تومان بود، در حال حاضر به دو میلیون و سیصد هزار تومان رسیده است. در این شرایط، بسیاری از بیماران ناگزیرند برای مصرف دو هفته خود، یک سیلندر چند میلیون تومانی خریداری نمایند.
صادرات غیرمجاز اکسیژن
این عضو هیات نمایندگان اتاق تهران به صادرات اکسیژن اشاره نمود و گفت: با وجود آنکه صادرات اکسیژن ممنوع است، این محصول همچنان به صورت غیرمجاز و با عناوینی، چون نیتروژن صادر می گردد و به علت نبود آنالایزر های مخصوص، کسی در مرز های خروجی متوجه آن نمی گردد. یعنی بخشی از اکسیژن فراوری در کشور که لازم است در کشور خودمان مصرف گردد، به صورت غیرمجاز به کشور هایی نظیر عراق و افغانستان صادر شده است.
منبع: فرارو