10 دلیل جالب بی انگیزه بودن و راهکارهای مقابله با آن را بشناسید!

به گزارش وبلاگ ارم گفتگو، آیا می دانید چه دلایلی موجب بی انگیزه بودن شما یا اطرافیانتان می شوند؟ به طور کلی، انگیزه نیروی محرکه ای است که به افراد کمک می کند تا برای دستیابی به اهداف خود تلاش کرده و در نهایت پیروز شوند. در حقیقت، انگیزه امکانی را برای افراد فراهم می کند تا چراهای خود را در زندگی درک کرده، تمرکز کافی به منظور برنامه ریزی و دستیابی به اهدافشان را داشته باشند.

10 دلیل جالب بی انگیزه بودن و راهکارهای مقابله با آن را بشناسید!

به طور کلی، هنگامی که می گوییم فردی برای انجام کاری انگیزه دارد، بدین معنی است که او دلیل محکمی برای انجام کارهای مورد نظرش دارد. بر همین اساس، می توان گفت که دلایل هر فردی برای انجام کارهایش ارتباط مستقیمی با میزان انگیزه وی دارند. به همین دلیل، در این مقاله قصد داریم تا 10 دلیل بی انگیزه بودن را تشریح کرده و در ادامه برخی راهکارهای مؤثر به منظور ایجاد و بهبود انگیزه را شرح دهیم.

دلایل بی انگیزه بودن

1. باور به نداشتن لیاقت کافی برای پیروزیت

در برخی موارد انجام یکسری کارها مزایای بسیار عظیم و ارزشمندی به همراه دارد. در چنین شرایطی، یکی از دلایل بی انگیزه بودن افراد این است که خود را لایق نتایج و مزایایی نمی دانند که در صورت انجام چنین کارهایی به دست می آیند! به عبارت بهتر، چنین افرادی گمان می کنند که چنانچه کار مورد نظر را انجام دهند، نتایجی به دست می آورند که لایقش نیستند و به همین دلیل انگیزه کافی برای انجام آن ندارند.

در این صورت، چنین افرادی سعی می کنند تا با انجام ندادن کار مورد نظر، خودشان را توجیه کنند و همواره این موضوع را به خود القاء می کنند که تو لایق این همه خوشبختی نیستی!. در نتیجه، بدیهی است که این موضوع منجر به بی انگیزه بودن آن ها می شود. در نهایت، عدم اعتماد به نفس برای انجام کارها موجب بی انگیزگی، عدم تلاش برای پیروزیت و پیشرفت آنان می شود به طوری که این گروه از افراد حتی از انجام برخی وظایفی که ممکن است موجب ارتقاء جایگاه شغلی آنان شود، امتناع می کنند. در واقع چنین افرادی انگیزه درونی ندارند!

2. نداشتن خودباوری

به طور معمول، همه ما شرایطی را تجربه کرده ایم که در صورت پذیرفتن کارها، پروژه ها یا وظایف متعدد، تمایل بیشتری به تعویق انداختن آن ها داریم. در حقیقت، دلیل چنین امری این است که گمان می کنیم که توانایی به انتها رساندن تمامی کارها را نداریم و همین موضوع منجر به کاهش انگیزه ما می شود. در حقیقت، پذیرش کارهای زیاد یا تلنبار کردن کارها روی هم از جمله اصلی ترین دلایل بی انگیزه بودن است.

از سوی دیگر، به طور معمول بسکمک از ما مهارت نه گفتن نداریم. از همین روی در برخی موارد کارهای بسکمک را می پذیریم و این موضوع موجب می شود تا از عهده انجام بسکمک از آن ها بر نیاییم. در حقیقت، فکر کردن به حجم عظیم کارهایی که قرار است انجام دهیم، موجب کاهش انگیزه به منظور تلاش برای انجام آن ها می شود! با توجه به آن چه مطرح شد، می توان گفت که بر عهده دریافت وظایف بسیار ممکن است موج دلسردی، بی انگیزه بودن و در نهایت چشم پوشی از کارهای محول شده گردند.

3. داشتن ترس از درخواست کمک

برخی افراد ممکن است در یکسری موقعیت های خاص برای تکمیل وظایف خود نیاز به کمک داشته باشند. با این حال، نسبت به درخواست کمک از همکاران یا اطرافیان خود احساس ترس دارند. همچنین دلایل دیگر افراد برای امتناع از درخواست کمک این است که به نوعی غرورشان اجازه کمک دریافت از دیگران نمی دهد!

در چنین شرایطی، این گروه از افراد معمولاً انگیزه لازم برای انجام کار مورد نظر را از دست می دهند؛ چراکه احساس می کنند که به تنهایی نمی توانند کارهای محول شده را به انتها برسانند. از سوی دیگر، برخی افراد ممکن است به سایرین بفهمانند که خودشان به تنهایی و بدون کمک دریافت از دیگران به هدف مورد نظر دست یافته اند.

4. عدم کسب نتیجه مطلوب

از جمله دیگر دلایل بی انگیزه بودن این است که برخی از افراد معتقد هستند که نتایج مطلوب مورد نظر خود را کسب نخواهند کرد. حال آن که به احتمال زیاد هدف مورد نظر قابل دستیابی است. برای مثال، شخصی ممکن است بلافاصله پس از افتتاح فروشگاه جدید خود انتظار بازگشت سرمایه زیادی داشته باشد؛ اما واقعیت چیزی دیگری است.

در چنین شرایطی، برخی افراد دچار کاهش انگیزه شده و با خود می گویند که هر چه قدر تلاش کنم، نتیجه مورد انتظارم را به دست نمی آورم. در حقیقت، این افکار بازدارنده انسان بوده و انگیزه او را در جهت تلاش برای دستیابی به اهدافش کاهش می دهند.

5. خودخواهی

به طور معمول، همه ما یکسری خودخواهی در ارتباط با منافع خودمان داریم. در حقیقت، این موضوع بیشتر به غرورمان مرتبط است. برای مثال، برخی افراد در محل کار تمایل دارند تا صفر تا صد کارهای محول شده را خودشان به تنهایی انجام دهند. اگر چه این امر به تنهایی خواسته بدی نیست؛ اما روشی که برای این موضوع به کار گرفته می شود، به احتمال زیاد معایبی را داراست.

داشتن دلیلی معین برای انجام کار (صرف نظر از اینکه خودتان انجامش می دهید یا به صورت گروهی همکاری می کنید) بهتر از این است که صرفاً تلاش کنید تا آن کار و نتایج حاصله را به نام خودتان به ثبت برسانید! برای درک بهتر موضوع، مثالی را در ادامه آورده ایم.

برای مثال، فرض می کنیم که مادر مجردی به منظور فراهم کردن شرایط زندگی بهتر برای فرزندانش به دانشگاه می رود. در حقیقت، در این مثال دلیل فرد برای انجام کار مورد نظر به احتمال زیاد فرزندانش هستند. به عبارتی، او به فکر مراقبت از فرزندانش، ثبت نام در مدرسه ای مناسب، فراهم کردن خانه ای راحت و امکان زندگی در جامعه ای دارای طبقه اجتماعی خوب برای آنان است.

با مد نظر قرار دادن آن چه که مطرح شد، خودخواهی فرد ممکن است موجب بی انگیزه بودن او برای ادامه جهت شود. به طور خاص، این موضوع در مورد افرادی بیشتر صدق می کند که دستیابی به هدف مورد نظر جزو اولویت های آنان نباشد.

6. ترس از واکنش و از دست دادن دوستان

گروهی از افراد معمولاً به دلیل نگرانی نسبت به از دست دادن دوستان یا جلوگیری از ناراحتی آنان تمایلی به پیروزیت ندارند.؛ چراکه دوستان آنان حسود هستند و واکنش مناسبی نسبت به پیروزیت اطرافیان خود ندارند! پس راه های مقابله با افراد حسود را بشناسید!

در حقیقت، این افراد پیروزیت و دستیابی به اهدافشان را در درجه دوم و حفظ روابط محبت آمیز خود را در درجه اول اولویت قرار می دهند. اما عدم اعتماد نسبت به واکنش دوستان و اطرافیان در برابر پیروزیت ها و پیروزی های خودتان، در نهایت ممکن است منجر به افسردگی، از دست دادن انگیزه کافی برای انجام کارهای شخصی و تضعیف اعتمادبه نفستان شود.

7. پنهان کردن برخی چیزها در مورد خود

گروهی از افراد ممکن است به دلیل کمبود اعتمادبه نفس، بی انگیزه بودن را تجربه کنند. در حقیقت، برخی از افراد عیوب و نقص های خودشان را نقطه ضعفی غیرقابل حل در مورد خودشان پنداشته و همین موضوع موجب می شود تا به جای تلاش برای رفع نقص هایشان از تلاش برای دستیابی به اهداف خود امتناع کنند.

برای مثال، شخصی را تصور کنید که لکنت زبان دارد، اما این در حالی است که از توانایی و مهارت بالایی در نویسندگی برخوردار است. حال چنین فردی از تلاش برای نوشتن کتاب شخصی خود امتناع می کند؛ چراکه از مصاحبه احتمالی آینده به دلیل پیروزیت کتابش هراس دارد! در حقیقت، چنین فردی به جای تلاش برای رفع مشکل خود، از تلاش برای دستیابی به پیروزیتی عظیم چشمپوشی می کند که به احتمال زیاد به سادگی می تواند به دست آورد.

8. ترس از اگرها

به طور معمول، همه ما در شرایطی بوده ایم که ترس از قضاوت دیگران ما را از انجام کار مورد نظر بازداشته است. در حقیقت، یکی از عوامل بی انگیزه بودن نسبت به انجام کاری در راستای اهداف مورد نظر، عدم اعتماد به نفس و ترس از شرایطی غیرقابل پ یش بینی نسبت به نتایج حاصله است. برای مثال، برخی افراد ممکن است پیش از انجام کاری سؤالاتی مانند موارد زیر موجب ایجاد ترس در آنان و از دست دادن اعتمادبه نفسشان شود:

  • اگر مردم محصول من را دوست نداشته باشند، چه می شود؟
  • اگر مردم به خاطر آنچه انجام می دهم، من را قضاوت کنند چه می شود؟
  • اگر کسی این کار را بهتر از من انجام دهد، چه کار کنم؟
  • اگر شکست بخورم، چه می شود؟

هر یک از افکار منفی فوق و سایر موارد مشابه آن موجب بی انگیزگی افراد می شوند. در چنین شرایطی، فرد به توانایی شخصی خود اعتماد نداشته و تلاشی برای انجام وظایفش نخواهد کرد. بنابراین به خاطر داشته باشید که ترس در نتیجه یکسری انتظارات غیرواقعی در مورد نتایج حاصل از انجام برخی کارها ناشی می شود. از همین روی، می توان گفت که ترس احساسی غیرواقعی است که موجب تضعیف انگیزه فرد برای دستیابی به اهدافش می شود.

9. عادت به تکمیل نکردن وظایف

به طور معمول، ترک عادت های گذشته بسیار سخت است؛ حتی ترک عادت های مضری که به سلامت شما آسیب می زند! با این حال، برخی عادت های شخصی ممکن است پیروزیت افراد را تحت تأثیر قرار دهند. برای مثال، در صورتی که فردی عادت به تکمیل کردن کارها و وظایف خود نداشته باشد، در این صورت ممکن است دچار بی انگیزگی شده و تلاشی برای محقق کردن اهدافش نکند.

در حقیقت، این موضوع موجب رکود، تنبلی و قانع شدن نسبت به شرایط موجود می شود به طوری که فرد از نتایج کنونی راضی بوده و برای پیشرفت در زندگی تلاشی نمی کند. به عبارت دیگر، افراد پیروز می دانند که پیروزیت همچون نردبانی است که به طور مداوم باید از آن بالاتر رفت. در این صورت اگر نسبت به شرایط کنونی خود عادت کرده و از آن راضی باشید، هرگز نمی توانید در زندگی پیشرفت کنید.

10. عدم صداقت نسبت به اعتقادات، عقاید و باورهای خود

برای جلوگیری از تضعیف انگیزه خود به منظور انجام کارها نیاز است تا نسبت به ارزش ها، عقاید و باورهای خودتان صادق بوده و به آن ها پایبند باقی بمانید. از سوی دیگر، برخی افراد به دلیل کمبود اعتماد به نفس یا ترس از قضاوت اطرافیان، معمولاً از بیان یا ایستادگی بر عقاید، ارزش ها و معیارهای شخصی خود امتناع می کنند. در حقیقت، این موضوع موجب می شود تا چنین افرادی به دلیل ترس از برداشت دیگران، انگیزه کافی برای تحقق اهدافشان نداشته باشند.

در چنین شرایطی، این گروه از افراد شروع به دروغ گفتن، خودنمایی و خودسانسوری می کنند تا بدین طریق بتوانند به اهداف مورد نظر رسیده و از جانب دیگران نیز مورد تأیید قرار بگیرند. در این صورت بسکمک از افراد ممکن است از ادامه جهت امتناع ورزیده و گروهی دیگر نیز تحت فشار خود غیرواقعی شان قرار گرفته و از ادامه جهت اجتناب می کنند! به همین دلیل، در ادامه 8 راهکار مفید به منظور افزایش انگیزه شخصی را مورد بررسی قرار می دهیم.

8 روش موثر در مقابله با بی انگیزه بودن

1. تهیه کردن لیستی از کارهای مورد نظر

یکی از راه های مؤثر به منظور دوری از بی انگیزه بودن، تهیه لیستی از کارهایی است که می خواهید انجام دهید. در حقیقت، برخی مواقع نوشتن کارهایی که تمایل به انجامشان دارید، موجب ایجاد انگیزه در شما می شوند. بنابراین لیستی از مهم ترین کارهای روزانه را تنظیم کرده و برای انجام درست آن ها در طول روز تلاش کنید.

به علاوه، می توانید در انتها روز کارهایی که به اتمام رسانده اید را معین کرده و برنامه ای برای روز بعد تنظیم کنید. در این صورت کنترل زندگی خود را به دست گرفته، از اتلاف زمان و کاهش انگیزه خود نیز جلوگیری می کنید.

2. پرهیز کردن از اتلاف وقت در شبکه های اجتماعی

به طور معمول، همه ما بخشی از زمان روزانه خود را به گشت و گذار در شبکه های اجتماعی می گذرانیم. با این حال، علی رغم مزیت های عظیم شبکه های اجتماعی می توان گفت که استفاده بیش از حد از این شبکه ها منجر به کاهش انگیزه و اتلاف زمان شما می شوند؛ به طوری که ممکن است زمان کافی برای اختصاص به کارهای مهم تر خودتان نداشته باشید.

تحقیقات نشان داده اند که به طور معمول زمانی معادل 25 دقیقه طول می کشد تا افراد بتوانند تمرکز از دست رفته خود را بازیافته و روی کار مورد نظر فکر کنند. در چنین شرایطی، چک کردن مداوم شبکه های اجتماعی و پرت کردن حواس خود به آن ها موجب می شود تا بخش مهمی از زمان خود را در طول روز از دست بدهید.

3. به یاد داشتن دارایی هایی ارزشمند خود

از جمله دیگر راه های اجتناب از بی انگیزه بودن این است که قدر دارایی ها، مهارت ها و توانایی های خود را دانسته و حسرت چیزهایی را نخورید که رویای دستیابی به آن ها را دارید. برای مثال، خانواده، خانه، دستاوردها، توانایی، سلامتی و … همگی جزء مواردی هستند که می باید شکرگزار آن ها بوده و بدین طریق از انرژی لازم به منظور تلاش برای پیروزیت بیشتر برخوردار شد. در حقیقت، اگر اهمیت و ارزش چیزهای کوچک را درک کنید، احساس بهتری داشته و انگیزه بیشتری برای ادامه جهتتان خواهید داشت.

4. پرداختن به کارهای مورد علاقه

مطالعات نشان داده اند که هر یک از افراد با پرداختن به کارهای مورد علاقه می توانند به میزان 12 درصد بهره وری خود را در انجام کارهای مورد نظر افزایش دهند. در حقیقت، انجام کارهای مورد علاقه موجب می شود تا انرژی بیشتری داشته، سریع تر یاد بگیرید، تصمیمات بهتری اتخاذ کنید و به روش های بهتر با دیگران کار کنید. برای این منظور می توانید به انجام کارهایی نظیر مطالعه کتاب مورد علاقه، تماس با دوستان نزدیک، نوشیدن یک فنجان قهوه خوشمزه یا تماشای ویدئویی الهام بخش بپردازید.

5. ورزش کردن

آیا در طول روز تحرک کافی دارید؟ آیا عادت به ورزش کردن دارید؟ اگر این گونه نیست، نیاز است تا برای افزایش جریان خون در بدنتان، ایجاد انرژی و احساسات خوب در خودتان، روزانه زمانی را به ورزش اختصاص دهید. به علاوه، در این صورت می توانید از استرس خود در طول روز یا فشار روانی ناشی از کارهای عقب مانده خودتان بکاهید. در حقیقت، اگر بتوانید بدن خود را سالم نگاه دارید، ذهنتان آمادگی کافی برای مدیریت استرس و برنامه ریزی برای انجام کارهای مورد نظر را برایتان فراهم خواهد کرد.

6. شروع کردن با قدم های کوچک

به یاد داشته باشید که سنگ عظیم نشانه نزدن است! به همین دلیل، اگر می خواهید انگیزه کافی برای شروع کاری داشته باشید، بهتر است از قدم های کوچک شروع کرده و اهدافی کوچک برای خودتان تنظیم کنید. برای مثال، اگر قصد تألیف کتابی دارید، می توانید در ابتدای کار اهدافی مانند نوشتن صد، دویست یا سیصد صفحه را مد نظر قرار دهید. در این صورت، از بی انگیزه بودن اجتناب کرده و با گذشت زمان به تدریج به هدف عظیم خود دست پیدا می کنید.

به علاوه، اگر خودتان را برای محقق کردن اهداف کوچک تر تحت فشار قرار دهید، می بینید که در روزهای بعد توانایی و انگیزه بیشتری برای ادامه جهت خواهید داشت. در چنین شرایطی، به تدریج به اهداف عظیم تر می رسید.

7. مد نظر قرار دادن اهداف عظیم

همان طور که اشاره شد، برای رسیدن به اهداف عظیم تر باید با قدم های کوچک تر شروع کنید. در حقیقت، داشتن هدفی عظیم، تصویری روشن و واضح از آن موجب می شود تا برای دستیابی به هدف تلاش کنید. همچنین به خاطر داشته باشید که اندیشیدن به رویایی عظیم، بدون اقدامی برای رسیدن به آن نتیجه ای به دنبال نخواهد داشت.

بنابراین اگر هدفی مانند فارغ التحصیلی از دانشگاه دارید، سعی کنید تا برای دستیابی به هدفی بالاتر نظیر فارغ التحصیلی با بالاترین معدل تلاش کنید (به همین دلیل، جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید به مطلب بی انگیزگی تحصیلی چه علت هایی دارد؟ مراجعه کنید.) همچنین اگر می خواهید یک وبلاگ نویس پیروز باشید، سعی کنید تا هدفی عظیم تر مانند جذب ویراستاری مجرب برای ویرایش مقاله های خود را مد نظر قرار دهید. در حقیقت، تلاش برای دستیابی به اهداف با در نظر دریافت نتایجی ارزشمند برای آن ها، موجب افزایش انگیزه شده و در نهایت تلاش برای ادامه جهت را برایتان جذاب تر می کند.

8. استراحت کردن

گرچه استراحت کردن در باور برخی افراد به نوعی تنبلی محسوب می شود، اما باید گفت که این گونه نیست. در حقیقت، هنگامی که زمان خود را بیش ازحد روی موضوعی متمرکز کنید، در برابر آن آسیب پذیر شده و به هر طریقی ممکن است انگیزه خود را برای ادامه کار از دست بدهید.

بنابراین برای جلوگیری از بی انگیزه بودن نیاز است تا در بازه های زمانی معینی از همه چیز دست کشیده، به دیدن دوستان بروید یا به پیاده روی بپردازید. در این صورت مغز و بدن در بازه زمانی کوتاهی به دور از تمامی استرس ها و تنش های احتمالی استراحت کرده و انگیزه کافی برای تلاش به منظور انجام ادامه کار را برایتان فراهم می آورند.

جمع بندی

در این مقاله، ابتدا دلایل بی انگیزه بودن افراد را مورد بررسی قرار داده و در ادامه به بررسی راهکارهای مؤثر به منظور مقابله با بی انگیزگی پرداختیم. با مطالعه هر یک از موارد مطرح شده در این مقاله می توانید خود را از بی انگیزه بودن رهانیده و برنامه ریزی معینی برای زندگی داشته باشید. بدین ترتیب هرگز اجازه نمی دهید که بی انگیزه بودن کنترل زندگی تان را به دست بگیرد. همچنین به یاد داشته باشید که اگر می توانید رویایی را تصور کنید، پس مهارت و توانایی لازم برای محقق کردن آن را خواهید داشت. بنابراین نیازی نیست تا از قضاوت های سایرین بترسید، پس تلاش کنید، پیشرفت کنید و به اهدافتان جامه عمل بپوشانید.

برای مطالعه بیشتر در این زمینه، خواندن مطلب با انگیزه ماندن در روزهای سخت با 15 راهکار کلیدی و کاربردی را توصیه می کنیم؛ البته بد نیست که در این جهت، تفاوت انگیزه با هدف را نیز بشناسید.

در انتها، اگر نظری در مورد راهکارهای دوری از بی انگیزگی دارید، یا دلایل دیگری تجربه کرده اید که منجر به بی انگیزه بودن می شوند، آن را با ما و دیگر کاربران در میان بگذارید.

منبع: مجله انگیزه

به "10 دلیل جالب بی انگیزه بودن و راهکارهای مقابله با آن را بشناسید!" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "10 دلیل جالب بی انگیزه بودن و راهکارهای مقابله با آن را بشناسید!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید