تاثیر کرونا روی سینماها و باکس آفیس؛ سینما در آستانه ورشکستگی
به گزارش وبلاگ ارم گفتگو، هر دوشنبه گزارشباکس آفیس در خبرنگاران مگ منتشر می شد اما حالا چند هفته ای است که سینماها جهان به دلیل شیوع ویروس کرونا تعطیل شده اند و گزارش فروشی وجود ندارد. این هفته به جای باکس آفیس تاثیر کرونا روی گیشه سینماهای جهان را از ابتدا بررسی می کنیم. سینماهای ایران که از ابتدای اسفند تعطیل شده اند و هیچ فعالیتی ندارند. اکران نوروزی که مهم ترین اکران سال محسوب می شد کنسل شد و حالا چشم امید فیلم های مهمی که دنبال فروش هستند به اکران عید فطر، دومین اکران طلایی سال است. به جز آن اما برای سینمای ایران مشکل بزرگتری هم پیش آمده. تعداد تولیدات سینمای ایران هر سال بیشتر از ظرفیت سینماها بوده است. حالا با پشت در ماندن فیلم هایی که در جشنواره فیلم فجر 98 اکران شده اند این صف طولانی تر می شود و شانس فیلم هایی که می خواستند خارج از جشنواره فجر به نمایش دربیایند هم کم شد. تاثیر کرونا روی فروش سینماها مهیب تر از این ها هم می شود.
این مشکل البته جهانی است. اواخر سال 2019 که ویروس کووید 19 وارد جهان شد اول از همه تاثیرش را روی سینماهای چین گذاشت. بعد از آن کلیه سینماهای به دلیل رعایت قانون فاصله گذاری اجتماعی تعطیل شد و حتی فستیوال ها هم کنسل شدند. خیلی از بلاک باسترها که باید در فاصله دسامبر 2019 تا ژوئن 2020 اکران می شدند، نمایش شان به تعویق افتاد.
تا ماه مارس سال 2020 صنعت سینمای چین دو میلیارد دلار ضرر کرد به خصوص که آن ها اکران فوق العاده تعطیلات ژانویه را هم از دست دادند. در آمریکای شمالی گیشه سینماها پایین ترین فروش را از سال 1998 به این طرف در تاریخ 13 تا 15 ماه مارس ثبت کردند. در حال حاضر هم گزارش باکس آفیس به گفته مسئولان سینمایی آمریکا تا ماه ژوئن حداقل به کلی متوقف شده است. این یعنی تعطیلی سینماها این ماه و ماه آینده قطعا ادامه خواهد داشت.
اوایل ماه مارس 2020 اعلام شد که پیش بینی می شود صنعت سینما در جهان به دلیل بیماری همه گیر کرونا 5 میلیارد دلار از دست بدهد. ژانویه سال 2020 چیزی حدود 70 هزار سالن سینمای چین بسته شد. در دو ماه اول سال 2020 باکس آفیس چین تا 3.9 میلیون دلار سقوط کرد در حالی که درآمد سینماهای چین در زمان مشابه در سال 2019 چیزی حدود 2.148 میلیارد دلار بود.
بعد از چین نوبت به ایتالیا رسید که هشتم مارس دولت این کشور دستور داد کلیه سینماها بسته شوند. قبل از بسته شدن سینماها هم البته فروش آن ها با افت 94 درصدی در هفته اول مارس نسبت به سال گذشته روبرو شده بود.
به دلیل شیوع کرونا در فرانسه نیمی از سینماها به کارشان ادامه می دهند. استراتژی شان هم این است که برخی از صندلی ها را غیرقابل دسترس گذاشته اند تا مردم با فاصله از هم بنشینند. اتفاقی که بعد از فرانسه در ایرلند هم تکرار شد.
آمریکا و انگلستان هم اواسط ماه مارس سینماها را تعطیل کردند.
خارج از چین رقم ضرر سینماهای کشورهای مختلف به این شرح است: افت 70 تا 75 درصدی در ایتالیا، 60 درصد در کره جنوبی، 35 درصد در هنگ کنگ و فیلیپین و سنگاپور و 30 درصد در تایوان. پیش بینی می شود باکس آفیس لس آنجلس که در حقیقت مرجع فروش فیلم هاست در آوریل 2020 نسبت به سال 2019 چیزی بیشتر از 20 درصد افت فروش داشته باشد. علیرغم این که سینماها نمی توانند بیشتر از هزار نفر را به دلیل فاصله گذاری اجتماعی بپذیرند انجمن ملی صاحبان سینماها گفت که سینماهای لس آنجلس در این بحران باز می مانند همان طور که در بحران های دیگر هم به کارشان ادامه داده اند. اما یک آمارگیری از جمعیت آمریکا نشان می دهد که بیشتر آن ها موافق بسته شدن سالن های سینما هستند.
در ماه مارس بیش از صد سالن سینما در آمریکا بسته شدند. برخی از آن ها به دلیل قانون ایالت مربوطه بسته شد و برخی دیگر هم به صورت خودخواسته چون با وحشت مردم از رفتن به اماکن عمومی هزینه های سینما بیشتر از درآمدش شده بود. با این حال هنوز در آمریکا سینماهای روباز که مردم در ماشین خودشان می نشینند و فیلم تماشا می کنند باز است. به طرز بامزه ای محبوبیت این سینماها دوباره افزایش پیدا کرده است.
افتتاحیه ماه مارس 2019 با اکران کاپیتان مارول همراه بود و جای تعجب ندارد که امسال افت شدیدی در شروع ماه داشتیم. فیلم کاپیتان مارول فقط در افتتاحیه اش 153 میلیون دلار فروش کرده بود. در حالی که بزرگترین افتتاحیه سال 2020 تا امروز متعلق به انیمیشن به پیش بوده که حول و حوش 39 میلیون دلار فروخته است!
خود انیمیشن به پیش کم فروش ترین افتتاحیه را میان فیلم های پیکسار داشته است.
روز بیست و ششم ماه مارس گفته شد که نرخ ابتلای چینی ها به کرونا به صفر رسیده و سینماها دوباره باز شدند اما فردای همان روز به دستور مقامات دوباره سالن های سینما تعطیل شدند و هنوز هم تعطیلی شان ادامه دارد.
فستیوال های سینمایی که تحت تاثیر کرونا قرار گرفتند
جشنواره بین المللی برلین (برلیناله) آخرین فستیوال سینمایی جهانی بود که در سال 2020 برگزار شد و البته حتی این فستیوال هم تحت تاثیر کرونا شور و حال همیشگی اش را نداشت. به خصوص که چینی ها از حضور در آن منع شده بودند و بازار برلین که یکی از مهم ترین بخش های آن است خیلی خلوت برگزار شد. جشنواره فیلم پکن که بنا بود آوریل سال 2020 برگزار شود به تعویق افتاد.
جشنواره جهانی فیلم فجر خودمان هم که اردیبهشت ماه برگزار می شد فعلا و تا زمانی نامعلوم به تعویق افتاده است. اما ماجرای جشنواره کن از همه جالب تر بود. در شرایطی که کرونا جهان را در چنگال خودش گرفته مسئولان جشنواره کن در ابتدا اصرار داشتند که این جشنواره بزرگ و معتبر سینمایی در تاریخ خودش اواخر اردیبهشت ماه برگزار شود. آن ها حتی دعوتنامه هایشان را هم ارسال کرده بودند. آن هم در شرایطی که مقامات فرانسوی دستور منع گردهمایی ها را داده بودند. در نهایت نوزدهم دسامبر کرونا آن ها را هم وادار به تسلیم کرد و حداقل تا اواخر ژوئن و اوایل جولای این جشنواره سینمایی مهم برگزار نخواهد شد. نکته مهم تر این که کاخ مهم جشنواره فیلم کن در این مدت در اختیار بی خانمان قرار گرفته است تا با رعایت نکات بهداشتی از کرونا در امان بمانند.
با توجه به صدمه ای که کرونا به صنعت سینما زده تحلیل گران می گویند که احتمال زیادی وجود دارد امسال کلا فستیوال های سینمایی برگزار نشوند یا حداقل فستیوال ها و گردهمایی های کوچکتر به طور موقت حذف شده و جای خودشان را به جشنواره های بزرگ مثل کن بدهند.
2 فیلم که حالتان را خوب می کند؛ کریسمس گذشته و راز جنایت
منبع: دیجیکالا مگ