چکار کنیم تا دهانمان خشک نشود؟
به گزارش وبلاگ ارم گفتگو، ابتلا به برخی بیماری ها می تواند خشکی دهان را ایجاد کند، مثل سندروم شوگرن، دیابت، ایدز، اضطراب، افسردگی، پارکینسون، عفونت های باکتریایی و ویروسی و نارسایی مزمن و پیشرفته کلیه.
به گزارش ،در حین انجام فعالیت دهان و گلویم خشک می شود چه علتی می تواند داشته باشد؟
به طورکلی می توان علل آن را موارد زیر دانست:
مصرف برخی از دارو ها مانند دارو های ضدافسردگی، دارو های آنتی هیستامین و ضد احتقان، دارو های ضد اسهال، شل کننده های عضلانی، دارو های فشارخون بالا، دارو های بی اختیاری ادرار و دارو های بیماری پارکینسون، ایدز و دیابت می توانند منجر به خشکی دهان در افراد شوند.
بالا رفتن سن به خودی خود نمی تواند علت مهمی برای خشک شدن دهان باشد، اما معمولاً افراد مسن به علت درمان های پزشکی و مصرف دارو ها با این مشکل دست وپنجه نرم می کنند.
روش درمان برخی بیماری ها می تواند خشکی دهان را در افراد تشدید کند، مثلاً دارو های شیمی درمانی به علت آسیب رساندن به سلول های دهان می توانند در کیفیت و کمیت بزاق ترشح شده اختلال ایجاد کنند و خشکی دهان را سبب شوند. هم چنین در طی روش پرتودرمانی (رادیوتراپی) اگر اشعه واردشده به ناحیه گردن و سر، غدد ترشح کننده بزاق را تحت تأثیر قرار دهد، سبب اختلال در تولید بزاق می شود. هم چنین بیمارانی که تحت همودیالیز قرار می گیرند، به علت محدودیت در میزان مصرف مایعات، با خشکی دهان روبرو می شوند.
اگر طی حادثه ای (مثل تصادف رانندگی)، به ناحیه صورت و یا گردن فرد آسیب وارد شود و یا تحت عمل جراحی ناحیه گردن و یا صورت قرار بگیرد، احتمال دارد به علت آسیب عصب هفتم جمجمه ای (عصب فاسیال)، تولید بزاق دچار مشکل شود.
برخی از دارو ها مانند دارو های ضدافسردگی، دارو های آنتی هیستامین و ضد احتقان، دارو های ضد اسهال، شل کننده های عضلانی، دارو های فشارخون بالا، دارو های بی اختیاری ادرار و دارو های بیماری پارکینسون، ایدز و دیابت می توانند منجر به خشکی دهان در افراد شوند
به دلیل تغییرات هورمونی بدن در طی بارداری ممکن است مادر باردار به دیابت بارداری مبتلا و همین باعث خشکی دهان شود.
در این دوران به دلیل خونریزی نیاز به مصرف آب بیشتر است و جای نگرانی ندارد. هر چه دوران قاعدگی سنگین تر باشد احتمال افزایش تشنگی نیز بیشتر خواهد بود.
ابتلا به برخی بیماری ها می تواند خشکی دهان را ایجاد کند، مثل سندروم شوگرن، دیابت، ایدز، اضطراب، افسردگی، پارکینسون، عفونت های باکتریایی و ویروسی و نارسایی مزمن و پیشرفته کلیه.
مصرف سیگار و تنباکو و الکل نیز منجر به خشکی دهان می شود و اگر با علل گفته شده همراه شوند، می توانند میزان خشکی دهان را افزایش دهند.
ممکن است هیچ کدام از این ها نباشد و شما کم آب می نوشید و یا از غذا های پر ادویه و شور استفاده می کنید. به هرحال با مشورت با یک پزشک و برخی آزمایش ها خیالتان راحت می شود که مشکل خاصی وجود ندارد.
راه حل هایی برای کاهش خشکی دهان
- مرتباً آب بنوشید. در تمام روز تا موقعی که به رختخواب می روید آب را از قلم نیاندازید تا دهانتان همیشه مرطوب باشد.
آب داغ یا بیش از حد سرد ننوشید. بهتر است چند قطره آب لیموترش هم به آب مصرفی روزانه تان اضافه کنید.
- مکیدن آب نبات و جویدن آدامس بدون قند باعث افزایش ترشح بزاق می شود.
- چای سبز، دمنوش بابونه و یا دم کرده زنجبیل برای تحریک ترشح بزاق مفید است.
- از غذا هایی مثل سوپ، آبگوشت و به طورکلی از غذا های نرم و مرطوب که داغ نیستند، میل کنید.
- از شوینده های دهانی تبلیغاتی و شوینده هایی که حاوی الکل و پر اکسیداز هستند استفاده نکنید، چون این مواد خشکی دهان را تشدید می کنند.
- از غذا های شور و خشک مثل بیسکویت، کراکر، نان تست و نان های خشک، میوه های خشک، موز، ماهی و غذا های حاوی شکر زیاد اجتناب کنید.
- نوشیدنی حاوی کافئین مثل قهوه، چای، نوشابه و نوشیدنی حاوی شکلات میل نکنید. الکل با افزایش ادرار باعث کم آبی بدن می شود و همچنین از میل کردن آبمیوه های اسیدی مثل پرتقال، سیب، انگور، گریپ فروت و گوجه فرنگی پرهیز کنید.
- مصرف غذا های شور و ادویه دار را به حداقل برسانید، چون در خشکی دهان ایجاد درد می کنند.
- سیگار کشیدن را ترک کنید.
- برای کاهش التهاب لب هایتان، از مرطوب کننده استفاده کنید.
- مسواک نوع نرم برای شستشوی دندان ها مناسب تر است.
- از بخور (مرطوب کننده هوا) برای ایجاد رطوبت در هوا خصوصاً در شب بهره بگیرید.
تا جایی که ممکن است از تنفس دهانی خودداری کنید و با بینی نفس بکشید.
منبع: تبیان
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان