کنترل نورون ها به یاری داروی مبارزه با سیگار
به گزارش وبلاگ ارم گفتگو، پژوهشگران آمریکایی در آنالیز جدیدی نشان دادند که نوعی داروی مبارزه با سیگار می تواند به کنترل فعالیت نورون ها یاری کند.

به گزارش وبلاگ ارم گفتگو و به نقل از نوروساینس نیوز، پژوهش جدیدی که در مؤسسه پزشکی هاورد هیوز(HHMI) آمریکا صورت گرفته، نشان می دهد نوعی دارو که در مبارزه با سیگار نقش دارد، می تواند مانند یک کلید شیمیایی برای روشن و خاموش کردن نورون ها عمل کند. شاید این پژوهش، روزی به ابداع روش های هدفمند برای درمان بیماری هایی مانند صرع در انسان ها منجر گردد.
پژوهشگران در این پروژه که به سرپرستی اسکات استرنسون(Scott Sternson)، متخصص علوم اعصاب هاورد هیوز صورت گرفته، مدارهای مغز موش ها و بعضی پستانداران را آنالیز کردند.
استرنسون در این باره گفت: دانشمندان دیگری که روی این روش موسوم به کموژنتیکز(chemogenetics) کار می نمایند، معمولاً مولکول هایی را به کار می برند که برای درمان انسان مناسب نیستند. پژوهش ما، هنوز راه زیادی تا رسیدن به مراحل بالینی در پیش دارد اما ما سعی داریم این راه را کوتاه تر کنیم.
قدمت کموژنتیکز، به دو دهه می رسد. دانشمندان، داروها و گیرنده هایی که می توانند فعالیت نورون ها را در موش ها تغییر دهند، طراحی نموده اند و آنها را با هم مطابقت داده اند. گروه استرنسون، از دارویی استفاده کردند که کاربرد آن برای انسان ثابت شده است. این دارو می تواند پروتئین های مجرای یونی که مستقیماً بر فعالیت های نورون ها اثر می گذارند، هدف قرار دهد؛ در نتیجه عوارض جانبی کمتری دارد. این ویژگی دارو، آن را به گزینه مناسبی برای کاربرد بالینی تبدیل می نماید.
پژوهشگران در این آزمایش، از یک داروی رفع نماینده نیکوتین موسوم به وارنیکلین(varenicline) استفاده کردند. آنها ساختار دو پروتئین متفاوت مجرای یونی را نیز مورد آنالیز قرار دادند. یکی از این پروتئین ها هنگام حضور وارنیکلین، نورون ها را برای ارسال پیغام به کار می اندازد و دیگری ارسال پیغام توسط نورون ها را متوقف می نماید.
استرنسون اضافه کرد: این پروتئین ها، قوی ترین گیرنده های کموژنتیکز هستند که تاکنون شناخته شده اند. حتی میزان کمی از وارنیکلین نیز می تواند اثر قابل توجهی بر فعالیت نورون ها داشته باشد.
دانشمندان می توانند از این سیستم برای معین کردن ارتباطات میان فعالیت نورون ها و رفتار حیوانات استفاده نمایند.
این پژوهش، در مجله Science به چاپ رسید.
منبع: خبرگزاری ایسنا